FAQ2023-11-23T13:34:27+01:00
FAQ ved. skydesporten
Hvornår skal jeg være medlem2023-11-23T14:51:18+01:00

Når du kommer som ny skytte, kan du have 3 prøveskydninger. Det har du, for at se om skydning er noget for dig.

Ønsker du at gå til skydning, skal du derefter meldes ind i skytteforeningen. I den forbindelse, skal der udfyldes en SKV-6 blanket, som sendes til politiet. Det gælder for personer der er fyldt 15 år, og der over. Når der kommer en godkendelse retur, og den er godkendt, giver det lov til at benytte foreningens våben.

Er du i tvivl om en SKV-6, kan du til en hver tid spørge i foreningen. Der skal dog ikke ansøges om SKV-6 godkendelse til luftvåben.

Du kan læse meget mere om SKV-6 via dette link på DGI’s webside.

https://www.dgi.dk/skv/seneste-nyt/artikler/spoergsmaal-og-svar-om-skv6-blanketten

Hvad er et skytte nummer2023-11-23T14:50:47+01:00

Et skytte nummer, er et nummer der følger dig, hvorhen du skyder. Det er et nummer du får tildelt, når du skal med ud og skyde konkurrencer. Du kan også bruge det til at se dig selv i DGI appen, dine skydninger og din placering.

Du bruger det også i forbindelse med dine skydetider og når du kommer ud til konkurrencer. På den måde, kan stederne indberette dine skydninger rigtig og under dit navn. Det må ikke forveksles med et medlemsnummer, disse hænger ikke sammen. Medlemsnummer er til medlemskab i foreningen.

Hvad er DM i Vingsted2023-11-23T14:50:20+01:00

Begivenheden DM i Vingsted, er som det fortæller, Danmarks Mesterskab.

DM i skydesporten, afvikles på skydebanerne i Vingsted (Bredsten). Det er en tradition, hvor mange skytter fra foreninger i hele landet mødes, og skyder om den eftertragtet titel som årets Danmarks Mester i sin klasse eller i hele den samlet klasse.

For vores vedkommende inden for DGI, gælder det:

  • DM i 15m. kaliber 22
  • DM i 15m. luftriffel
  • DM i 50m. Kaliber 22

Det skydes både som voksen som børn og junior.

Hvad er Ranglisteskydninger2023-11-23T14:49:48+01:00

Alle skytter, som er medlem af en skytteforening, kan som udgangspunkt deltage i ranglisteskydninger. For at deltage, kræver det, at du, via din forening, har fået et skyttenummer.

En ranglisteskydning, er en konkurrence form, som afholdes hen over året. Det er delt op i skydninger i vinterhalvåret, som er på 15 meter banen og i sommer halvåret, der er på 50 meter.

Der skydes 2 serier af 20 skud, en hovedskydning og et mesterskab. Disse to skydninger bliver lagt sammen til et samlet resultat. Ud fra det resultat, afgør det hvem der vinder den klasse du selv skyder i.

Ud fra den skydning, bliver der også lavet en rangliste, så du kan se andre skytte, og se hvor du selv er placeret.

Hvad er en fuglekonge2023-11-23T14:49:16+01:00

I skytteforeningen, er der tradition for at afholde et arrangement kaldet fugleskydning. Det er et arrangement hvor man samles i hyggeligt sammenkomst.  Det er en tradition som i mange foreninger, ligger mange år tilbage i tiden.

Den dag, vil der være en konkurrence, hvor der hænger en fugl lavet i en eller anden form for træ materiale. Så skyder man på tur, mod dele af fuglen, hvor det gælder om at skyde de forskellige dele ned som udgør fugleskydningen.

Når delene af træ fuglen er skudt ned, gælder det om til sidst, at skyde brystpladen ned. Og når den falder, vil det kåre årets nye fuglekonge. Den titel har vedkommende igennem det kommende år, ind til næste fugleskydning, hvor der igen skydes om hvem der skal være den næste fuglekonge.

Hvad er Vingsted Skyttecenter2023-11-23T14:48:26+01:00

Vingsted Skydebaner, kan man næsten ikke undgå at høre om, hvis man går til skydning.

Vingsted Skydebaner, er for vores vedkommende, stedet hvor der afholdes DM på 15 meter skydning og på 50 meter skydning. Det er et center i større skala, hvor der er bla. er:

  • 15 meter baner fordelt over 3 etager i et skyde hus (Dette er dog ikke en del af Vingsted skydebaner, men ligger i samme område) 
  • 50 meter baner (50 baner med digital anlæg)
  • 200 meter baner
  • Pistol baner
  • mm.

Det er også der DGI organisationen holder til. Der er også DGI huse fordelt rundt om i landet. For os er det DGI Nordsjælland, som er beliggende i Hillerød.

Forskel på gammel snortræk og digital skiver2023-11-23T14:47:18+01:00

Der er kæmpe stor forskel på om det er baner med snortræk eller digitale. Mange skytter siger digitale baner er bedre.

Ved baner med snortræk:

Når du skyder på dem, får du udleveret papskiver, som når du kommer til standpladsen, sætter op på en holder over bordet. Når den er sat op, trykker du på en knap, og skiven kører ud til den afstand du skal skyde på. Nogle skal man holde på knappen, og andre skal man bare trykke og så kører den selv ud.

Når du så har skudt et antal patroner, skal du køre skiven ind igen, og enten vende den, som man gør ved 15 meter, eller sætte en ny på, som man gør ved 50 meter. Det gør man igennem hele skydningen.

Ved baner med Digital:

Ved baner hvor der skydes med digital, er der processer som er pillet fra. Når du er klar med din riffel, trykker du på skærmen, så du får ren skærm. Når du er klar til at skyde en serie, trykker du dig videre, så den begynder at tælle. Når du er færdig, kan du derefter printe din skive ud. Det er noget mere enkelt måde at skyde med. Det er også derfor mange skytter hælder til den slags bane.

Hvad er et Meyton anlæg2023-11-23T14:46:44+01:00

Meyton er et elektronisk markeringsanlæg som vi anvender i Frederikssund Skytteforening. Mange som kender til skydesporten, har stiftet bekendtskab med snortræk på en skydebane, men hos Frederikssund Skytteforening er pap fortid, og der skydes på digitale skiver.

Meyton er et anlæg som består af en skærm og en målskive. Når du stiller/ligger dig ved en standplads, vil der står en skærm ved din side, hvorpå der er en skive. Når du så afgiver dit skud, passerer projektilet målskiven, som finder ud af hvor projektilet passere, og melder det tilbage til din skærm. Det viser den ved at sætte en plet på skærmen, som derved viser skuddets værdi.

Når man starter, viser den en sort trekant i skærmens hjørne, hvilket indikerer at det er prøveskud der skydes. På skærmens fjernbetjening trykkes der når man er klar til at begynde sin serie, og skuddets værdig sammenregnes derefter. Når man er færdig med at skyde, kan skiven printes ud, som man kan få med hjem. Så selv om det er digitalt, får man stadig sin skive hvis det ønskes.

Hvilke borde skyder vi med2023-11-23T14:45:52+01:00

Hos Frederikssund Skytteforening, skydes der:

  • På 15 meter, skydes der ved hæve sænke borde
  • På 50 meter, skydes der liggende. Der er klasser som skyder stående ved borde, som også kan sættes i højden.
Hvad er at skyde med luftriffel2023-11-23T14:45:14+01:00

At skyde med luftriffel, er en lidt anderledes følelse, end at skyde med kaliber 22 riffel. Hvor der er rekyl på kaliber 22, er der ingen med luftriffel. Den siger heller ikke så meget. Dog skal der stadig skydes med høreværn. Luftriffel skydes med hagl, 4.5mm hagl.

Luftriffel skydes kun indendørs, da haglet er meget vindpåvirkelig, så det er primært en vinter sport. Om vinteren skydes der nemlig indendørs på en 15 meter bane. Nogle skyder også luftriffel på 10 meter, hvilket dog er på mindre skiver, kaldet DSU. Der skydes med luftrifler, som er sportsrifler, og er drevet med en luftcylinder. Der kan lånes luftriffel i foreningen.

De hagl som skydes med, kan du se billede af her i artiklen.

Hvad er at skyde med kaliber 22 riffel2023-11-23T14:44:19+01:00

At skyde med en kaliber 22 riffel, er fedt. Sikkerheden er én ting, som er beskrevet andet steds, men hvis vi holder os til oplevelsen her. Så er det faktisk ret spændende. Du får følelsen af du skyder, det er en fed sport og du lære at koncentrer dig. For gør du ikke det, vil det udenlige være svært at ramme. Med kaliber 22, mærker du når skuddet går.

Da det er at skyde med skarpt, og det ikke er legetøj eller pc spil, men den virkelig vare som kræver alvor. Skydning med sådan en riffel, får du følelsen af skuddet går af. Med kaliber 22 er der nemlig rekyl på skuddet. Det betyder, riflen giver et lille tilbageslag, mod luftriffel, er der ingen rekyl. Så når du skyder med sådan en, er det et krav at bære høreværn.

Billedet vist her, er den type projektiler der skydes med på kaliber 22.

Hvad er forskellen på 15m og 50m2023-11-23T14:43:06+01:00

Forskellen på en 15 meter bane og en 50 meter bane er, hvor den skydes.

En 15 meter bane, skyder man på indendørs. De er oftes i forbindelse med skoler, forsamlingshuse eller sportshaller mm. De ligger som oftes i kældre. Der er også 15 meterbaner, som ligger i forbindelse med klubhuse. Denne længde skyder man stående ved et bord.

En 50 meter bane, skyder man på udendørs. Der ligger man på gulvet, og skyder på en skive 50 meter ude. Der findes indendørs baner hvor man kan skyde 50 meter, men de fleste er udendørs. Disse ligger stort set altid i forbindelse med klubhuse.

Hvad er skydesportens dag2023-11-23T14:38:47+01:00

Skydesportens dag, er en årlig begivenhed der afholdes af tilmeldte foreninger. Det er derfor ikke alle der udbyder det, men det kan altid se på DGI,s hjemmeside, hvor man kan tage hen når tiden er til det.

Det er en dag, der afholdes for at fremme skydesporten, og for at folk kan komme og se hvad skydesporten er. Man kan egentlig godt sige, det er skydesportens svar på åbent hus.

Det foregår som regel, at du møder op, så bliver du eller familien taget godt imod af foreningen. Når der så er plads ved en standplads, vil du sammen med en instruktør, blive vist ned og får lov at prøve at skyde. Det skal lige siges, det kan varierer fra forening til forening, hvordan man vælger at afholde det. Denne beskrivelse er bare hvordan det kunne være, så du få en ide om hvad det er eller kan være.

Hvad betyder klasse forkortelserne2023-11-23T14:39:44+01:00

Inden for DGI skydning, er det delt op i klasser hvor man skyder. Det er for du skyder sammen med andre på samme niveau som en selv.

Efterhånden som man udvikler sig, rykker man også klasse, det sker helt automatisk. Klasserne er beskrevet med forkortelse, så her kan du se hvad de hedder og står for.

  • BK – Børne klasse – Den er yderligere i niveauerne:
    • BK1 – Børneklasse 1
    • BK2 – Børneklasse 2
    • BK3 – Børneklasse 3
    • BK4 – Børneklasse 4
  • J1 – Junior klasse – Den er yderligere i niveauerne:
    • J1 – Juniorklasse 1
    • J2 – Juniorklasse 2
  • ST – Stillingsskytter – Den er yderligere i niveauerne:
    • ST1 – Stillingsskytter klasse 1
    • ST2 – Stillingsskytter klasse 2
    • ST3 – Stillingsskytter klasse 3
  • VÅ – Voksen Åbenklasse – Den er yderligere i niveauerne:
    • VÅ1 – Voksen Åbenklasse 1
    • VÅ2 – Voksen Åbenklasse 2
    • VÅ3 – Voksen Åbenklasse 3
  • SE – Seniorklasse – Den er yderligere i niveauerne:
    • SE1 – Seniorklasse 1
    • SE2 – Seniorklasse 2
    • SE3 – Seniorklasse 3
  • Fri – Klassen
    • Denne klasse, er som navnet antyder mere fri hvad angår skydningen.